Hoe hoog is mijn AOW

Hoe hoog is mijn AOW?

De hoogte van de AOW-uitkering hangt af van diverse factoren, waaronder uw woonsituatie en het minimumloon. Deze uitkering wordt tweemaal per jaar aangepast, op 1 januari en 1 juli. U kunt bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) informatie vinden over de bedragen van de AOW en een indicatie krijgen van uw eigen AOW-uitkering. Afhankelijk van of u alleenstaand bent of samenwoont, varieert uw AOW-uitkering tussen 50% en 70% van het minimumloon.

Invloed van Woonsituatie op AOW

Alleenstaanden ontvangen doorgaans meer AOW dan samenwonenden, omdat zij geen kosten kunnen delen. Zelfs wanneer uw partner geen inkomen heeft, blijft uw AOW-uitkering gelijk aan 50% van het minimumloon. De AOW-partnertoeslag is sinds 1 januari 2015 afgeschaft, wat van invloed kan zijn op het gezinsinkomen. Als uw gezinsinkomen onder het sociaal minimum zakt, komt u mogelijk in aanmerking voor aanvullende inkomensondersteuning ouderen (AIO).

Effecten van Samenwonen op AOW

Samenwonen kan consequenties hebben voor uw AOW-uitkering. In veel gevallen ontvangt u een lagere uitkering voor gehuwden of samenwonenden. Indien u nog een eigen woning bezit, wordt uw AOW-uitkering mogelijk verlaagd naar 70% van het pensioenbedrag. Het is van belang de voorwaarden met betrekking tot de tweewoningenregel op de website van de SVB te raadplegen.

AOW in het Buitenland en Vakantiegeld

Indien u recentelijk naar Nederland bent verhuisd of lange tijd in het buitenland heeft gewoond, kan uw AOW-uitkering lager uitvallen. Het is belangrijk rekening te houden met internationale verdragen wanneer u overweegt na uw pensioen in het buitenland te wonen. Gedurende uw AOW-periode bouwt u ook vakantiegeld op, dat u kunt inzien via Mijn SVB.

Veranderingen in AOW per 2024

In 2024 ondergaan de AOW-bedragen veranderingen, waarbij een minimum uurloon wordt geïntroduceerd. Dit leidt tot aanpassingen in de maandelijkse AOW-bedragen, die stijgen naar respectievelijk € 1.541,53 voor alleenstaanden en € 1.047,60 voor gehuwden of samenwonenden. Deze aanpassingen worden doorgevoerd op 1 januari en 1 juli van dat jaar.

Aanvullende Pensioenen en Belastingregels

Naast de AOW kunnen veel mensen ook een aanvullend pensioen ontvangen, afhankelijk van hun pensioenfonds. De hoogte van dit aanvullend pensioen varieert per fonds, waarbij sommige fondsen aankondigen de pensioenuitkeringen te verhogen. Het is van belang te controleren of deze verhoging ook voor u van toepassing is. Daarnaast kunnen veranderende belastingregels na pensionering invloed hebben op uw netto inkomen, met name als u nog hypotheekrente mag aftrekken.